Havskajak


686 biosfärområden i världen, 5 i Sverige och i ett av dem hittar du oss. Välkommen till ARK56 och biosfärområdet Blekinge Arkipelag!

Järnavik ligger i biosfärområdet Blekinge Arkipelag. Biosfäromåden utses av FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, UNESCO, som modellområden för hållbar utveckling eftersom de har unika kultur- och naturvärden.

ARK56 är ett nätverk av leder som gör det enkelt för dig att uppleva dessa värden och njuta av allt som Blekinge Arkipelag erbjuder – till fots, på cykel, i kajak eller med båt. ARK56 hälsar dig välkommen och visar dig runt i Blekinge Arkipelag.

Läs mer, planera din resa och ladda ned appen på «ark56.se».

Kommer du med tåg eller buss till Bräkne-Hoby och vill åka vidare till Järnavik? Då har du möjlighet att välja mellan fyra olika avgångar per dag via «Blekingetrafiken». Resan måste förbokas senast 2 timmar innan.

Sveriges sydligaste skärgård

Den lummiga skärgården i Blekinge är Sveriges sydligaste. Den har ett stort antal öar och vikar och lämpar sig utmärkt för kajakpaddling. Från Karlshamn i väster till Torhamn i öster är det cirka 60 km fågelvägen och Järnavik ligger strategiskt beläget mitt i skärgården.

Kajakuthyrningen ligger pittoreskt vid «Pensionat Järnavik», cirka 6 kilometer söder om Bräkne-Hoby. Strax intill ligger «Järnaviks Camping» med badplats, minigolfbana, kiosk och krog. På ön «Tjärö» strax utanför Järnaviks hamn finner ni vandrarhem, kafé, restaurang och gästhamn samt ett naturreservat med vandringsleder och ett flertal grillplatser och badplatser.

Ni som bokar kajak hos Paddelkompaniet erbjuds 20 % rabatt vid en övernattning på vackra Pensionat Järnavik i anslutning till kajakturen. Pensionatet ligger direkt intill kajakuthyrningen och alldeles vid havet i pittoreska Järnavik. Här flyter boende och natur samman och du kan sova gott, äta en stärkande frukost och koppla av före/efter kajakturen. Pensionatet erbjuder även servering, uthyrning av cyklar och det finns fina vandringsleder i närområdet. Ange ert bokningsnummer från Paddelkompaniet för att erhålla 20 % rabatt vid bokning på Pensionat Järnavik.


Rastplatser

Ett stort antal rastplatser med möjlighet till övernattning finns, såväl på fastlandet som på vissa öar. Lån av utförlig «karta» ingår alltid vid hyra av kajak.

Transport

För den som vill paddla enkel väg erbjuder vi transport av kajaker och övrig utrustning mot en extra kostnad.


Säl- och fågelskydd

Skärgården har ett rikt djur- och fågelliv och vissa öar är fågelskyddade 1/4-15/7. När man börjar närma sig Torhamn kommer man in i områden där det finns säl och där får man även tänka på att det råder sälskydd. Via följande länkar hittar du mer detaljerad information om både fågel- och sälskydd: «västra Blekinge», «östra Blekinge».

Paket

Vi har glädjen att tillsammans med våra samarbetspartners kunna erbjuda er upplevelserika och njutningsbara «paket» som innehåller kajakpaddling i kombination med boende och mat i härlig skärgårdsmiljö.

Kurser

För dig som vill lära dig grunderna i kajakpaddling erbjuder vi «kurser». I hyran av kajak ingår, om du så önskar, en genomgång av grundläggande paddlingsteknik, tekniker för i- och urstigning, samt kamraträddning (teoretisk genomgång på land).